De wereld wordt steeds duurzamer en warmer. De perfecte combinatie om zonnepanelen te gebruiken. Naast dat het goed is voor de natuur, is het ook erg goed voor je portemonnee. In de zomermaanden vangen zonnepanelen veel licht op waardoor je ontzettend veel energie bespaart. Maar, zoals met elke onderdeel van je huis moeten ze om de zoveel tijd schoon gemaakt worden. Een klus voor een specialist, zou je denken. Tegenwoordig kun jij zelf zonnepanelen schoonmaken zonder veel tijd of geld. Veel mensen vragen zich af of het wel nodig is om je zonnepanelen schoon te maken. Tenslotte regent het genoeg in Nederland. Een vies zonnepaneel vangt minder zonlicht op, dit betekend dat je ook minder energie ervoor terug krijgt. Volgens veel leveranciers verlies ongeveer 3% aan energie wanneer jouw zonnepaneel vies is. Naast een beter rendement vermijd je ook complicaties en defecten wanneer je er voor zorgt dat je zonnepaneel consistent schoon is. Vaak hebben zonnepanelen ook een speciale vuilafstotende laag die om de 5 jaar opnieuw aangebracht moet worden.

Hoe kun je zelf zonnepanelen schoonmaken?

Zelf je zonnepanelen schoonmaken klinkt als een enorme uitdaging, maar het tegenovergestelde is waar. Het is natuurlijk wel van belang dat je gemakkelijk op hoogtes kan komen, mobiel en behendig bent. Wanneer je eenmaal op de locatie bent, zorg ervoor dat je op een zonnepaneel gaat staan of op gaat zitten. Gebruik geen krachtige waterslang aangezien deze de zonnepaneel kan beschadigen. Zorg er ook voor dat je goede schoonmaak middelen hebt. Bijtende stoffen kunnen voor krassen en andere beschadigingen zorgen. Maak je zonnepaneel altijd schoon met zachte schoonmaakproducten, ook hierdoor voorkom je beschadiging.

Wanneer moet je je zonnepaneel schoonmaken?

Zoals al eerder besproken vangen vieze zonnepanelen minder zonlicht op. Veel voorkomende factoren zijn zand, losse bladeren en de uitwerpselen van vogels.

Vanwege het mooie weer zorgen de maanden april tot en met oktober voor de meeste zonlicht, en dus uiteindelijk ook voor de meeste energie. Het is daarom het meest verstandig om je zonnepaneel net voor april schoon te maken. Zo zorg je ervoor dat jou zonnepanelen optimaal werken gedurende de zomertijd. Normaal gesproken is het slim om jouw zonnepanelen om de 5 jaar schoon te maken. Er zijn wel factoren die effect hebben op deze periode. Als er bijvoorbeeld veel wind is geweest kan het voorkomen dat er zand op jouw zonnepaneel is blijven liggen. Het is ook verstandig om regelmatig te checken of er geen vogelpoep of losse bladeren op jouw zonnepaneel liggen.

Ik kan niet zelf mijn zonnepaneel schoonmaken, wat nu?

Ben jij niet mobiel, heb je hoogtevrees of ben je voor welke reden dan ook niet in staat om jouw zonnepanelen schoon te maken? Dat is niet erg, er zijn voldoende specialisten die precies weten wat ze moeten doen. Het fijne daarvan is, is dat zonnepanelen om de 4-5 jaar moeten worden schoongemaakt. Dit betekend dat een specialist inhuren geen enorme impact heeft op je portemonnee. Het is verstandig om jou zonnepanelen altijd schoon te houden om het maximale eruit te krijgen.