Het is verstandig om van tevoren een aantal belangrijke keuzes te maken voordat je een rolluik aanschaft. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je uiteindelijk het rolluik koopt dat je wilt hebben en je geen spijt krijgt van je beslissing achteraf. Hierdoor kun je de aankoop goed afstemmen op je wensen en voorkom je eventuele teleurstellingen achteraf. Meer weten? Blijf dan lezen!

De montage

Als je een ouder huis hebt dat al vele jaren bestaat, heb je meestal twee keuzes als het gaat om het installeren van rolluiken. Je kunt ervoor kiezen om de rolluiken aan het raam te laten monteren. Op deze manier valt het frame van de rolluiken frame minder op en past het beter bij je raam. Dit kun je ook doen voor zonwering lichtstraat. Een andere optie is om het rolluik aan de muur te bevestigen. Als je in een nieuwbouwhuis woont, is het vaak handiger om inbouwrolluiken te kiezen. Hierbij blijft de constructie van de rolluiken verborgen, wat zorgt voor een strakkere en nettere uitstraling. Over het algemeen heb je bij nieuwbouwwoningen meer flexibiliteit wat betreft de plaatsing van rolluiken dan bij renovaties van oudere huizen.

Voor een rolluik of screen kiezen?

Voordat je een rolluik aanschaft, is het belangrijk om na te denken waar je de rolluiken voor wilt gebruiken. Als je belangrijkste doel is om overmatig zonlicht buiten te houden, dan is er een meer budgetvriendelijke optie beschikbaar, namelijk screens. Screens zijn specifiek ontworpen als zonwering en bieden ook enige privacy doordat ze het zicht naar binnen afschermen. Rolluiken en screens hebben beide veel vergelijkbare overeenkomsten, omdat het doek van een screen en de lamellen van een rolluik tussen twee geleiders naar beneden bewegen. Beide zijn effectieve zonwering en voorkomen mogelijk schade aan je meubels door zonlicht. Het belangrijkste verschil is dat je door screens naar buiten kunt kijken en bij rolluiken kan dit dus niet. Het is dus belangrijk om te bepalen welke functies voor je het belangrijkst zijn bij het kiezen tussen rolluiken en screens.

Kiezen voor elektrische of handmatige rolluiken

Het is niet moeilijk om kleine en lichte rolluiken handmatig te bedienen. Maar als je fysiek niet erg sterk bent, kan het een uitdaging zijn om ze met de hand te openen en te sluiten. Daarom is het verstandig om te overwegen of je in de toekomst nog steeds in staat bent om de rolluiken met de hand te kunnen bedienen. Hoe groter het rolluik, hoe zwaarder, waardoor het moeilijker wordt om het rolluik met een koord omhoog en omlaag te bewegen. Vooral aluminium rolluiken kunnen behoorlijk zwaar zijn. Als je lichamelijke beperkingen hebt, wordt het sterk afgeraden om voor handmatige bediening te kiezen. Door een buismotor te installeren, kun je het rolluik eenvoudig openen en sluiten met slechts een druk op de knop. Dit maakt de bediening veel gemakkelijker, vooral als je wat hulp nodig hebt bij het openen en sluiten van je rolluiken.